Taxa auto ar putea fi restituită integral

 

Sălăjenii care au plătit taxa de poluare sau taxa pentru emisiile poluante ar putea avea posibilitatea de a cere restituirea integrală a sumei achitate. Măsura a fost inclusă într-un proiect de ordonanţă pentru modificarea si completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Proiectul de act normativ ce prevede acest fapt a fost lansat recent în dezbatere publică. „Contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresată organului fiscal competent”, scrie în propunerea de act normativ.
În prezent, proprietarii de autoturisme pot să ceară înapoi doar banii plătiţi în plus, în cazul în care taxa auto a fost mai mare decât timbrul de mediu.
Mai exact, taxa auto va fi restituită integral acestor persoane pe parcursul unei perioade de cinci ani calendaristici, prin plăţi anuale a câte 20 la sută din suma datorată. De asemenea, statul va achita şi dobânda pentru perioada cuprinsă între perceperea nejustificată a taxei şi rambursarea acesteia. „Sumele (…), precum şi dobânzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsă între perceperea nejustificată a taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi rambursarea acesteia, se pot restitui (…) pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20 la sută din valoarea acestora”, se explică în proiectul de ordonanţa.
Potrivit acestuia, cererile de restituire vor fi soluţionate în maximum 90 de zile de la înregistrare, iar solicitanţii vor fi informaţi asupra acestui aspect în cel mult zece zile de la emiterea deciziei de către autorităţi.
Dacă decizia organului fiscal va fi defavorabilă sau dacă acesta nu va respecta termenul de soluţionare, contribuabilul va putea depune contestaţie. Pentru a face acest lucru, solicitanţii vor avea la dispoziţie 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la expirarea termenului de comunicare a actului. Dacă persoana în cauză nu va fi mulţumiţă nici de decizia referitoare la contestaţie, care se va da în 30 de zile de la înregistrare şi se va comunica de îndată, aceasta va avea posibilitatea de a face plângere la tribunal, iar decizia instanţei va fi definitivă, se mai precizează în documentul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). Procedura exactă prin care statul va stabili cum se vor plăti taxa auto şi dobânda aferentă va fi inclusă ulterior într-un ordin comun al ministrului Mediului şi ministrului Finanţelor.

În prezent, se returnează parţial
Procedura propusă de MMAP prin acest proiect de ordonanţă este diferită de cea stabilită de Guvern în anul 2014. Procedura de rambursare introdusă anul trecut vizează strict persoanele care au câştigat în instanţa restituirea taxei auto. Ordonanţa de Urgenţă referitoare la timbrul de mediu stabileşte în momentul de faţă că proprietarii de autoturisme pot să ceară doar returnarea parţială a taxei auto.
Mai exact, sunt îndreptăţite să ceară Fiscului restituirea parţială doar persoanele care au plătit o taxă auto mai mare decât timbrul de mediu,însemnând astfel că statul dă înapoi doar diferenţa achitată în plus.
Totodată, documentul publicat de MMAP prevede şi introducerea unei noi situaţii în care va trebui achitat timbrul de mediu. Concret, taxa va trebui plătită în cazul vânzării unei maşini pentru care Fiscul a emis o decizie de restituire a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante. Timbrul de mediu este o sumă datorată pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, aşa cum scrie în OUG nr. 9/2013, iar acesta se plăteşte o singură dată, în următoarele cazuri: la prima înmatriculare în România; la reintroducerea în circulaţie a unui autovehicul, dacă la momentul radierii acestuia proprietarului i-a fost restituită valoarea reziduală a timbrului; la vânzarea autovehiculului uzat pentru care n-a fost plătită taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, la vânzarea autovehiculului uzat pentru care s-a dispus în instanţă restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicul.

 

Leave a Comment